Vermoed je dat je een Eetbuistoornis hebt? Wil je er graag meer over weten en leren waar je hulp kan vinden om een betere relatie te hebben met eten?
In het Engels heet dit Binge Eating Disorder en sinds een aantal jaar staat deze stoornis in de DSM-5. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders en is een handboek dat wordt opgemaakt door de American Psychiatric Association. Eetbuistoornissen werden pas opgenomen in de vijfde editie van het handboek, dus het is een redelijke recente erkenning van deze eetstoornis.
De meest bekende eetstoornissen zijn Anorexia Nervosa en Bulimia Nervosa. Grote kans dat je hier al van hebt gehoord. Maar wist je dat Eetbuistoornis de meest voorkomende eetstoornis is? En heel vaak leven mensen hiermee zonder dat het vastgesteld wordt, dus kan het zijn dat het nog meer voorkomt dan we effectief weten.
Heel belangrijk is om te benadrukken dat je hiervoor best hulp zoekt, want als je worstelt met oncontroleerbaar eetgedrag in combinatie met een moeilijke relatie met eten, gaat het niet enkel om een gebrek aan wilskracht!
Wat is Eetbuistoornis of Binge Eating Disorder (BED)?
Een Eetbuistoornis wordt gekenmerkt door terugkerende periodes van overmatige voedselconsumptie, gedurende een korte periode en vaak tot op het punt van ongemak. Deze momenten gaan gepaard met verlies van controle en gevoelens van schaamte en schuld. Ze leiden vaak tot stress, isolatie en verminderde kwaliteit van leven. Tijdens de eetbuien wordt er niet geluisterd naar het natuurlijke verzadigingsgevoel van het lichaam. Er wordt meer gegeten dan het lichaam fysiek nodig heeft en er wordt niet op tijd gestopt met eten. De voeding die geconsumeerd wordt tijdens deze eetbuien, wordt beschouwd als ‘verboden’ en ‘ongezond’. Een Eetbuistoornis is niet hetzelfde als je overeten en is ook niet te wijten aan een gebrek aan wilskracht.
Het kan zijn dat de terugkerende eetbuien resulteren in gewichtstoename, maar de aandoening is niet direct geassocieerd met gewicht - je hoeft geen overgewicht te hebben om het te hebben. Soms wordt ook verwezen naar een Eetbuistoornis als emotioneel eten of dwangmatig overeten of voedselverslaving. Eetbuistoornis is een ernstige psychische ziekte die de gezondheid en het geluk ernstig verstoort.
Wat zijn de kenmerken van een eetbui?
De eetbui komt op regelmatige basis voor en wordt gekenmerkt door:
Het eten van een hoeveelheid voeding, in een bepaalde tijdspanne, die groter is dan wat normaal wordt gegeten in een gelijkaardige periode en onder gelijkaardige omstandigheden.
Het gevoel van controleverlies rond het eetgedrag tijdens de eetbui. Het is moeilijk om te stoppen met eten of controleren wat men eet.
De eetbuien bevatten 3 of meer van deze aspecten:
Sneller eten dan normaal.
Eten tot een oncomfortabel vol gevoel.
Grote hoeveelheden voeding eten, terwijl er eigenlijk geen sprake is van fysieke honger.
Alleen eten omdat je je schaamt over hoeveel je eet.
Een gevoel van afkeer, neerslachtigheid of schuldgevoel achteraf.
De eetbuien gaan gepaard met een duidelijke gevoel van angst of paniek over de eetbuien.
De eetbuien komen gemiddeld minstens 1 keer per week voor tijdens 3 maanden.
De eetbuien worden niet gecompenseerd (overgeven of een periode niet eten), zoals wel gebeurd in boulimia of anorexia.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een Eetbuistoornis?
Een Eetbuistoornis kan zowel op fysiek als mentaal vlak ingrijpende gevolgen hebben, want het verhoogt de kans op:
Diabetes
Verhoogde bloeddruk
Hoge cholesterol
Darmklachten
Meer stress rondom voeding en lichaam
Meer kans op angst, depressie en schaamte
Een onvermogen om volop te leven
Wat zijn de oorzaken van een Eetbuistoornis?
Het hebben van een Eetbuistoornis kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
Genetica
Voorgeschiedenis van depressie
Stemmingsstoornissen
Trauma
Verslaving
Misbruik
Dieet-cultuur
Verschillende pogingen om gewicht te verliezen
Jojo-effect
Voeding onzekerheid
Omdat er zoveel verschillende oorzaken kunnen zijn, is het duidelijk dat het belang van een erg individuele behandeling heel belangrijk is.
Een Eetbuistoornis kan voorkomen bij heel veel verschillende types personen en beperkt zich niet tot een bepaalde leeftijd, gender, ras, etniciteit, lichaamstype of bekwaamheid.
Hoe kan je herstellen van een Eetbuistoornis?
Je hoeft dit absoluut niet alleen te doen. Een diëtist kan jou zeker helpen, maar het beste is om een behandeling te vinden die op de verschillende aspecten focust.
Werken met gespecialiseerde professionals is van cruciaal belang. Ze kunnen je helpen zoeken naar waar de eetbuien vandaan komen. De redenen voor eetbuien kunnen heel divers zijn en kunnen zowel gerelateerd zijn aan verschillende redenen zoals:
het jezelf ontzeggen van (bepaalde) voeding, zowel fysiek als mentaal
een reactie op sterke emoties
compulsief of dissociatief gedrag waarbij je eet om bepaalde zaken te vermijden, onderdrukken of uit te stellen
hormonale oorzaken
Als dit mogelijk is voor je, is een team van zorgverleners de beste optie om jou te helpen herstellen van een Eetbuistoornis. Een psycholoog of therapeut kan je helpen om de emotionele en associatieve aspecten achter eetbuien aan te pakken, een arts kan helpen met eventuele hormonale problemen en een diëtist met het voedingsgedeelte.
Omdat eetbuien zich heel vaak ‘s avonds of ‘s nacht voordoen - vaak na een dag van beperkt eten - kan het zorgvuldig plannen van maaltijden gedurende de dag een belangrijke eerste strategie zijn. Zorgen dat je brein en lichaam goed gevoed zijn, is een belangrijk startpunt om deel te nemen aan de therapie waarbij coping vaardigheden worden aangeleerd en toegepast. Zodra er een consistente eetroutine is (regelmatige maaltijden en tussendoortjes die voedzaam en bevredigend zijn), kan verder gewerkt worden op het leren herkennen van je honger- en verzadigingssignalen, jouw emotioneel eetgedrag te verkennen en de voeding die eetbuien kunnen triggeren, verder gaan bekijken.
Vergeet ook niet dat je weg naar herstel niet rechtlijnig zal zijn, maar waarschijnlijk heel hobbelig met veel ‘ups’ en ‘downs’. Het kan zijn dat je nog zal hervallen, maar deze momenten moet je niet als mislukkingen bekijken, maar eerder als een les. Omdat je je bewustzijn gaat vergroten, kan je van deze ervaringen leren en je leert ook om op een milde manier om te gaan met jezelf.
Waarom zijn vermageren en diëten geen oplossing voor een Eetbuistoornis?
Restrictief eten en het nastreven van gewichtsverlies door te diëten, maken mensen extra kwetsbaar voor het krijgen van een Eetbuistoornis. Dat heeft alles te maken met de vicieuze cirkel van diëten. Door voeding te beperken via een dieet of een streng maaltijdplan, voel je je na een tijdje niet meer verzadigd en bevredigd. Je eet niet genoeg en je geniet niet van wat je eet. Een trigger, zoals een moeilijk emotioneel moment of een situatie waarin je met meer of ander eten wordt geconfronteerd, kan leiden tot een eetbui waarna je je slecht voelt en de nood zal voelen om opnieuw te beginnen met het restrictieve eten.
Een Eetbuistoornis gaat niet over je gewicht of lichaamsvorm, dus het proberen veranderen van deze, zal je niet verlossen van je eetbuien. Onderliggende gedachten, emoties, gewoontes en bepaalde patronen moeten worden blootgelegd om het herstelproces te starten.
Het is dus echt van belang dat je mensen vindt die jou begeleiden op een gewichtsneutrale en inclusieve manier. Alleen door het loslaten van de focus op gewicht en breder uit te zoomen, is herstel mogelijk. Diëten en vermageringsprogramma's zijn dus eerder schadelijk en absoluut geen oplossing.
Zelfs als jij denkt dat je geen restrictief gedrag stelt omdat je geen ‘typisch’ dieet volgt, is het toch goed om samen te werken met een diëtist en een therapeut die met jou kunnen nagaan waar je misschien toch restrictief gedrag stelt en hoe je bepaalde triggers en emoties kan leren herkennen.
Laat je helpen.
Begeleiding is heel belangrijk, hier kan je gepast hulp zoeken:
Comments