top of page
Over: Over

Mijn visie en aanpak

 

 

De allereerste Certified Intuitive Eating Counselor in België!

In maart 2021 werd ik de allereerste diëtist in België die gecertificeerd is in Intuïtief Eten. Dankzij deze opleiding, kan ik jou vol vertrouwen begeleiden tot het worden van een intuïtieve eter. 

Intuïtief eten is een niet-dieet aanpak en een model waarover reeds meer dan 125 wetenschappelijke studies werden uitgevoerd. Duurzame en gezonde leefstijl gewoontes vormen de kern van deze aanpak waarbij interne signalen de voorkeur krijgen boven gewicht en externe factoren. Intuïtief eten brengt je dichter bij jezelf doordat het je leert hoe je je lichaam kan aanvaarden, maar er ook goed voor kan zorgen. Het verlost je van obsessieve gedachten rond eten en geeft je meer rust en vrijheid over jouw unieke eetpatroon.

Mijn anti-dieet visie als diëtist

Dat klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig, maar ondertussen zijn veel diëtisten anti-dieet, zonder dat zo sterk naar voren te brengen. Voor mensen die geen specifiek dieet moeten volgen omwille van gezondheidsredenen, bepaalde aandoeningen of allergieën of intoleranties, is een restrictief vermageringsdieet niet aangewezen. De basis moet steeds gezonde voeding zijn, met mate consumeren en het maken van evenwichtige keuzes. Zelf heb ik meerdere diëten gevolgd, had ik een moeder die steeds op dieet was en heb ik veel vriendinnen die denken dat ze hun lichaam moeten veranderen, alhoewel ik vind dat ze er fantastisch uit zien. Daarom kies ik radicaal voor een anti-dieet visie. Als ik mijn jongere zelf één raad zou kunnen geven, zou het zijn om nooit op dieet te gaan. Om niet obsessief bezig te zijn met vermijden van bepaalde voeding, te tellen, te vergelijken, maar in de plaats gelukkig te zijn, genieten van al het lekkers met mate, een plantaardige basis te volgen en meer tijd spenderen in het moment in plaats van me zorgen te maken over mijn uiterlijk.

 

Daarmee wil ik jou helpen en begeleiden. Zonder het te beseffen word je omgeven door een dieetcultuur die er alles aan doet om jou te doen geloven dat je jouw manier van eten of leven moet veranderen. Al het nieuws en advies over voeding dat dagelijks jouw richting uit wordt gestuurd, zorgt enkel voor verwarring en staat in de weg van jouw eigen intuïtie over eten. Ik kan jou helpen om hiervan meer bewust te worden en te ondervinden waar jij en  jouw lichaam zich het best bij voelen.

 

​Aan de hand van de principes van een whole food plant-based dieet, zal ik je begeleiden naar een leven zonder diëten, zonder jojo-effect op je gewicht en je vertrouwen aanleren in wat en hoe je wil eten. Restrictief denken en ‘verboden’ voedingsmiddelen passen niet in mijn benadering en mijn manier van werken met jou. We nemen de klassieke diëtetiek als basis, maar overstijgen de meer traditionele aanpak om zo een evenwicht te vinden dat past bij wie je bent en dat je eindelijk rust en vrede kan geven met voeding en jouw lichaam.

 

Plantaardige diëtist

 

Ik geloof erg in de kracht van een whole food plant-based voedingspatroon. Dat betekent dat wat je eet plantaardig is en niet of zo weinig mogelijk bewerkt is. Meer en meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat deze manier van eten verscheidene voordelen heeft voor de gezondheid. Door te kiezen voor gezonde voeding, kunnen we onze eigen fysieke en mentale gezondheid voor een groot deel beïnvloeden. Wat we eten, is geen medicatie, maar kan zeker een positief of anderzijds negatief effect hebben op onze gezondheid en ons welbevinden. Vandaag weten we dat tal van ziektes en aandoeningen vermeden of zelfs bestreden kunnen worden door onze eetgewoonten aan te passen. Ik kan jou helpen om de controle te nemen over dit aspect in jouw leven zodat jij kan stralen en gezond en gelukkig in je leven kan staan.

Los van het feit dat je door het volgen van een plantaardig dieet (ik gebruik enkel het woord dieet als het wordt voorafgegaan door plantaardig, verder mijd ik het woord dieet liefst zoveel mogelijk) een grondige basis legt voor jouw gezondheid, kies je tegelijk ook voor een leven van mededogen. Door plantaardig te eten hou je niet enkel rekening met de dieren, maar ook met de planeet, het milieu en zo ook alle mensen met wie je nu leeft en die na jou zullen leven.

Als diëtist wil ik liever preventief te werk gaan, in plaats van ziektes die veroorzaakt werden door een ongezonde levensstijl mee te helpen genezen. De curatieve geneeskunde speelt een heel sterke rol in onze samenleving – en daarvoor kunnen we alleen maar dankbaar zijn – maar preventie is zeker even belangrijk en op dit vlak kunnen we het heft in eigen handen nemen. De keuzes die we maken op vlak van voeding en levensstijl spelen een grote rol in hoe we ons voelen en presteren. Zonder te streven naar perfectie, is het mogelijk om te genieten van de positieve gevolgen van evenwichtige en gezonde keuzes.

Mijn persoonlijke ervaring met plantaardige voeding

Sinds ik de keuze heb gemaakt om grotendeels plantaardig te eten een aantal jaar geleden, heb ik een grotere verandering gezien in mijn cholesterol bloedwaarden, heb ik minder energie-dipjes, een gezondere huid, een positievere kijk op de zaken en meer mentale veerkracht. Hier kan je meer lezen over waarom ik plantaardig eet.

Erkend door RIZIV

Gecertifieerd in Intuïtief Eten (Certified Intuitive Eating Counselor)

Gecertifieerd in Plantaardige voeding aan de eCornell, Cornell University en Winchester University

Charline adriaens-86.jpg
CIEC Logo.jpg
Charline Adriaens copy.jpg
graduate-badge.png
Anchor 1

Heb je nog vragen?

Tot snel!

bottom of page