top of page
  • Foto van schrijverCharline

Waarom jouw lichaam GEEN detox nodig heeft

Bijgewerkt op: 18 jul. 2022


Ze zijn verleidelijk, maar werken niet en kunnen zelf schadelijk zijn.


Speel je met het idee om die 5-daagse juice cleanse te volgen? Of een andere detox die veelbelovende resultaten belooft? Dan wil ik je nu even aantonen dat jouw lichaam helemaal geen detox nodig heeft! Integendeel, de effecten zijn vaak miniem en om die veelbelovende, snelle en verleidelijke resultaten te bereiken, moet je vaak heel onnatuurlijk (eet)gedrag aanspreken dat niet op lange termijn vol te houden is.


Detox kuren zijn overal en je wordt er regelmatig mee geconfronteerd. Ze doen ons geloven dat we een bepaald voedingspatroon moeten volgen om toxines uit ons lichaam te verwijderen. Ze beloven onder andere gewichtsverlies, een frissere huid, minder vermoeidheid en meer energie of een betere vertering. De focus ligt dan steeds op gezonde voeding, vaak met een heel laag caloriegehalte. Ik wil je in deze post waarschuwen voor dergelijke detoxen. Ze zijn namelijk niet nodig en kunnen zelfs negatieve gevolgen hebben voor jouw fysieke en mentale gezondheid.Natuurlijk detox systeem


Elk lichaam heeft zijn eigen ingebouwd ontgiftingssysteem: de longen, de nieren, je darmstelsel en de lever. Deze organen doen iedere dag hard hun best om toxische stoffen te elimineren en op die manier ons lichaam te zuiveren. Dus op het moment dat je dit leest en misschien nog helemaal geen detox aan het volgen bent, zijn deze rustig bezig met hun job: je lichaam zuiveren van toxines, chemicaliën en oude hormonen die het niet nodig heeft.


Lever: werkt als een filter en verhindert dat toxische stoffen uit voeding in de bloedstroom belanden


Nieren: filteren continu het bloed en elimineren schadelijke stoffen via de urine


Darmstelsel: bevat bacteriën die zowel gezonde als schadelijke chemicaliën produceren. Regelmatige ontlasting verzekert je ervan dat je die slechte stoffen uitscheidt


Longen: zijn in staat om toxines die ons lichaam binnenkomen via de ademhaling te verwijderen


Misleidend gewichtsverlies


Een detox belooft vaak gewichtsverlies en is gebaseerd op maaltijdschema's die een lage aanbreng aan energie geven. Door te weinig calorieën te consumeren, riskeer je jouw metabolisme in gevaar te brengen en permanent te vertragen met een mogelijk jo-jo effect als gevolg. De voornaamste bron van energie voor het lichaam en de hersenen is glucose. Als de calorie inname sterk vermindert, zal het lichaam de voorraad glycogeen aanspreken (dat is glucose die opgeslagen zit in jouw spieren en lever). Aan dat glycogeen zit water verbonden, dus het snelle gewichtsverlies is hoofdzakelijke te verklaren door het opraken van glycogeen en het daarbij behorende vocht. Dat gewicht zal echter snel terugkomen als je opnieuw normaal en voldoende begint te eten en de glycogeenvoorraad weer wordt aangevuld. Het gewichtsverlies zal tijdelijk zijn en het kan zelfs zijn dat je extra kilo’s bijkomt na de detox-kuur.


Strikt, restrictief, niet nodig en soms gevaarlijk


plantaardige diëtist - intuïtief eten
Groentensap is gezond, maar geen maaltijdvervanger

Bepaalde voeding elimineren kan natuurlijk gewichtsverlies veroorzaken als je ervoor veel vetrijke, suikerrijke en ultrabewerkte voeding consumeerde. Maar voedingsmiddelen als verboden of slecht beschouwen heeft heel vaak een averechts effect. Door je iets uitdrukkelijk te ontzeggen zal jouw brein net heel gefocust raken op dat bepaalde voedingsmiddel. Hoe herkenbaar is het dat je tijdens een detox of een dieet naar foto’s van koekjes en lekkere gerechten zit te kijken of net heel erg begint te verlangen naar die cupcake of die chips? Als jouw wilskracht en motivatie dalen door gebeurtenissen in je leven en je je iets minder goed voelt, kan het zijn dat je zal toegeven aan die zogezegd verboden producten. Met een schuldgevoel als gevolg, omdat je denkt dat je gefaald hebt. Dat zijn heel vaak de onverwachte gevolgen van diëten. Dus een detox kan eigenlijk gewoon een dieet zijn vermomd als gezond maaltijdplan.

Hoe je je lichaam een handje kan helpen met die natuurlijke detox


Je wil je natuurlijk goed voelen en wil graag een energiek en sterk lichaam. Voeding speelt een belangrijke rol hierin, maar het is belangrijk om te benadrukken dat veel andere factoren meespelen in jouw gezondheid en conditie. Ik denk hierbij aan lichaamsbeweging, het gebruik van alcohol, medicatie of drugs. Maar eveneens spelen genen een rol plus jouw mentale toestand en de hoeveelheid stress waaraan je wordt blootgesteld. Voeding is een belangrijke factor, maar vergeet dus zeker al die andere spelers niet. Wat sowieso bewezen is, is dat een lichaam het best kan functioneren als je voldoende plantaardige voeding eet: fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden en voldoende water. Daarnaast kunnen ook elke vorm van lichaamsbeweging (en dat hoeft zeker geen intensieve sportsessie te zijn waarbij je je lichaam in heel hoge mate afmat), meditatie en voldoende slaap al fantastische gevolgen hebben voor hoe jouw lichaam aanvoelt. En tenslotte is het ook belangrijk om bewust om te springen met de consumptie van alcohol en voeding die erg bewerkt of vet- of suikerrijk is.


Ik hoop dat je deze zaken onthoudt nadat je dit hebt gelezen:


Je lichaam beschikt al over een natuurlijk ingebouwd detoxsysteem.

Strikte en restrictieve diëten vermomd als een detox kunnen verstoord eetgedrag uitlokken.

Plantaardige voeding is de beste basis van elk voedingspatroon, maar talrijke andere factoren spelen een rol in jouw lichaamsbeleving en gezondheid.


Wil je graag weten waaruit een plantaardig voedingspatroon bestaat, dan geef ik je hierbij mijn plantaardig boodschappenlijstje cadeau.

En als je het gevoel hebt dat je met vragen zit over jouw eetgewoonten en hulp zou willen bij het plannen van lekkere en voedzame plantaardige maaltijden dan kan je steeds bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding en motivatie. Mijn aanpak is gericht op plantaardige voeding, intuïtief eten en een anti-dieet visie.


Comments


bottom of page