top of page
  • Foto van schrijverCharline

Hoe is het om begeleid te worden door een intuïtief eten diëtist?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2022


Heb je je ooit al afgevraagd hoe het is om je te laten begeleiden door een diëtist gespecialiseerd in intuïtief eten? Hieronder som ik een aantal dingen op die je mag verwachten.De benaming anti-dieet diëtist kan verwarrend zijn, want een diëtist die helpt je toch met een dieet? Die schrijft je toch een maaltijdplan voor en geeft je een lijst met ‘goede’ en ‘slechte’ voeding? Die zet je iedere keer toch op de weegschaal? Dat zijn zaken die ik dus helemaal niet doe en daarom is het goed om even uit te leggen wat ik juist wel doe en hoe ik te werk ga.


Iemand die nog niet zo lang geleden haar begeleiding bij me eindigde verwoordde het zo:


"Bij Charline is niets geforceerd en ze velt nooit een oordeel. Ik moest niet bang zijn om op de rooster gelegd te worden over wat ik had gegeten of wat het cijfer op de weegschaal was. Het was echt een verademing om zonder angst naar de consultatie te komen. De sessies met Charline waren aangenaam en zelfs met haar ‘zachte’ aanpak - ze pushte me niet om dingen te doen waar ik nog niet klaar voor was - heb ik toch het gevoel dat de begeleiding een verschil heeft gemaakt en dat ik veel heb bijgeleerd."


Een intuïtief eten diëtist geeft meer om WAAROM je eet en minder om WAT je eet.


We ontkennen absoluut niet dat voeding en gezondheid aan elkaar gerelateerd zijn, maar we gaan breder dan dat, want jouw welzijn en gezondheid worden door zoveel andere zaken beïnvloed. Een positieve relatie met voeding en eten zonder schuldgevoel en schaamte kunnen al een enorm verschil maken. De focus op voeding kan in de eerste sessies naar de achtergrond verdwijnen, omdat we samen met jou zoeken waarom je bepaalde dingen doet. Waarom voel je de neiging om je lichaam te veranderen? Van waar komen bepaalde regels die je nu misschien nog toepast? Hoe komt het dat je bij bepaalde emoties steeds weer naar eten grijpt? Eerst gaan we hier dieper op in en dan pas op welke voeding voor jou het beste is om je goed te voelen.


Voeding hoeft niet de plaats in te nemen die het nu misschien doet en mag geen onrust of stress creëren. We willen dat jij je comfortabel voelt om vol vertrouwen je eigen keuzes te maken en je eigen eetstijl ontdekt. Als je relatie met voeding en je lichaam je ongelukkig maakt, dan zijn wij er om na te gaan hoe je je gedachten, gedrag en gevoelens rond eten kan veranderen. Dat doen we op een aangepaste, flexibele en inclusieve manier.


Je kan intuïtief eten zelfs als je omwille van een medische reden een speciaal dieet moet volgen.


Dat klinkt contra-intuïtief, maar toch is het waar! Onthou dat de meeste diëten niet medisch noodzakelijk en zelfs onnodig zijn voor de gemiddelde, over het algemeen gezonde persoon. En vaak kan je op verschillende manieren met een chronische ziekte om gaan. Het weglaten van koolhydraten bij diabetes bijvoorbeeld, is geen duurzame oplossing, aangezien koolhydraten een belangrijke bron van energie zijn. Er zijn meerdere benaderingen om diabetes te behandelen waarbij niet een hele voedingsgroep wordt weggelaten. Bij darmklachten kan stress een even belangrijke factor zijn als voeding. En zelfs als je allergisch of intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen, is het beter om het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen niet als een verplichting, maar eerder als een keuze te beschouwen. Het niet ‘mogen’ eten van sommige voeding, kan restrictief aanvoelen, dus is het beter om het als een persoonlijke keuze te beschouwen. Intuïtief eten moedigt je aan om na te gaan hoe je je voelt door iets te eten en als je je telkens rot voelt na het eten van een specifiek voedingsmiddel, dan is dit een heel duidelijk signaal van je lichaam dat dit niet goed is voor je.


Een intuïtief eten diëtist houdt ook altijd rekening met je medische omstandigheden en we proberen om samen de beste oplossingen te vinden. Intuïtief eten kan meestal (maar niet altijd) gecombineerd worden met allerlei medische aandoeningen, en je kan gerust zijn dat de aanbevelingen die we geven, op maat zullen zijn.


We begeleiden je om te vinden welk uniek eetpatroon het beste bij jou past.


Voeding is iets heel persoonlijk en daarom moedigen we je aan om jouw unieke eetpatroon te ontdekken. We gaan dieper in op jouw verhaal rond gezondheid, voeding, beweging en welzijn, waarbij we vooral luisteren en nooit een oordeel vellen. Samen met jou zoeken we naar wat voor jou de beste invulling is van gezondheid en welzijn. We hebben respect voor alle lichamen, maten en vormen.


We volgen de 10 (wetenschappelijk onderbouwde) principes van Intuïtief Eten, maar hanteren ze niet als regels, maar eerder als een leidraad om te zoeken wat het beste kan werken voor jou. En we benadrukken dat de perfecte intuïtieve eter niet bestaat en dat de weg naar intuïtief eten er eentje is van ups en downs. Maar zowel uit de succesvolle ervaringen als de tegenslagen kan je heel veel leren. Zo kan je vol vertrouwen wegstappen van al die externe regels die je jarenlang hebt gevolgd en echt luisteren en voelen wat jij en je lichaam nodig hebben.Hoe kan je je laten begeleiden door een intuïtief eten diëtist?


Zoals je ziet, zijn er heel veel verschillende nuances in iemands individuele proces richting het worden van een intuïtieve eter. Of je nu weinig of veel weet over intuïtief eten, samenwerken met een gespecialiseerde diëtist is een groot voordeel, omdat we heel direct kunnen inspelen op jouw noden, rechtstreeks al je vragen kunnen beantwoorden en je dus heel persoonlijk begeleiden. Als meer wil weten, boek dan hier je gratis verkenningsgesprek waarin we kunnen nagaan of ik jou kan helpen!


Comments


bottom of page