top of page
  • Foto van schrijverCharline

Hoe intuïtief eten je kan helpen tijdens en na je zwangerschap: deel 2

Een nieuwe evenwicht vinden tussen eten en zwanger zijn


Voor sommigen verandert er niets, voor andere verandert alles: smaak, geur, aversies, cravings... Er kan nogal wat op je afkomen tijdens een zwangerschap. Maar intuïtief eten is er om ervoor te zorgen dat je niet in paniek slaat en rustig en vol vertrouwen in jezelf aanpassingen kan maken waarbij je je goed voelt. Zodat je lichaam in volle rust kan werken aan het groeien en nadien verzorgen van je kleine baby.


Misselijkheid en de uitdaging om voedzaam te eten

Je wil zo graag gezond eten om je baby optimaal te laten groeien, maar misselijkheid, geurgevoeligheid en een rare smaak kunnen roet in het eten gooien. Dat kan je stress geven, maar intuïtief eten kan helpen die stress te verminderen door te focussen op het genieten van voedsel en het vermijden van schuldgevoelens over eten. Het kan zijn dat je weken aan een stuk heel eentonig eet, en niet toekomt aan de variatie die je voordien wel toepaste. Ook hier kan je vertrouwen geven aan je lichaam en focussen op wat wel lukt. Misschien krijg je een klein beetje fruit binnen en dat is ok. En misschien lukt het niet om dagelijks groenten te eten, maar vind je een andere manier om ze in je eten te verwerken. De symptomen blijven meestal niet permanent en vanaf ze verdwijnen, zal het gemakkelijker zijn om voedzaam eten op het menu te krijgen om zowel jezelf als je baby voldoende voedingsstoffen te geven.


Supplement nemen of niet?

Of je dit al dan niet doet, blijft een eigen keuze. Ik koos ervoor om een vegan zwangerschap supplement te nemen. Het gaf gemoedsrust, zeker op dagen waarop het door de misselijkheid moeilijk was om evenwichtig te eten. Dan wist ik dat het supplement me hielp om bepaalde nutriënten toch binnen te krijgen


Plantaardig eten

Plantaardig eten tijdens je zwangerschap, zeker als het je eerste, kan heel overweldigend worden als je erover begint op te zoeken. Misschien probeer je het ‘te goed’ te doen, maar rijmt dit niet met hoe je je voelt of waar je echt naar verlangt. Dus kan het zijn dat je een aantal zaken niet tot op de letter zal kunnen volgen. In mijn geval nam ik zoveel kennis op; ik probeerde maaltijdplannen te volgen, maar voelde na een tijdje dat theorie en praktijk moeilijk te rijmen vielen. Om niet overweldigd en ontmoedigd te raken, besloot ik te vertrouwen op mezelf, mijn keuzes en het vegan multivitamine.Misselijkheid en cravings: ruis op de lijn

Als je voor je zwangerschap in een dieetmentaliteit zat, dan kan het verleidelijk zijn om tijdens je zwangerschap figuratief alle remmen los te laten op vlak van voeding. Je weet immers dat je gewicht zal stijgen, dus is het voor jou niet meer de moeite om te letten op wat je eet. Dingen die je je voordien niet toeliet te eten, laat je je nu volledig toe. Als je niet meer in die gedachtegang zit, maar weet via intuïtief eten dat je de toestemming hebt om alles te eten, dan zal je ook minder die neiging hebben om ‘all the way’ te gaan. Door het werk van intuïtief eten heb je immers geleerd dat je je helemaal niets hoeft te ontzeggen en dat er ook niet zoiets bestaat als goede en slechte voeding. Integendeel, je wil je lichaam goed verzorgen door het goed te voeden en weet dat als je echt snakt naar wat minder voedzame voeding, dat helemaal oké is. Cravings kunnen zelf een verlangen van je lichaam signaleren van wat het echt nodig heeft. Misschien heeft het snel verteerbare energie nodig onder de vorm van snelle koolhydraten? Of misschien heeft het extra vocht nodig en verlang je naar verfrissende voeding onder de vorm van een waterijsje?


Luisteren naar je honger en verzadigingssignalen

Vooral in de eerste maanden, kan je hongergevoel plots erg verhogen. Dankzij intuïtief eten heb je de signalen van je lichaam omarmd en geef je jezelf de toestemming om iets te eten. Het bewustzijn van je lichaam is dankzij intuïtief eten zo groot dat de connectie vanzelfsprekend is en je goed kan ingaan op de signalen van honger, verzadiging of bepaalde cravings. Zonder stress en zonder schuldgevoel.


Misschien zijn er een aantal zaken die je nu al kunnen helpen of die later van betekenis kunnen zijn. Misschien ben je helemaal nog niet in het stadium van je leven waarin zwanger worden of zijn van toepassing is, maar kan intuïtief eten toch iets verbeteren in je relatie met eten of je lichaam. Of misschien ben je nu ergens in je zwangerschap of in de postpartumperiode en kan je je toch herkennen of geholpen voelen. In ieder geval wens ik je de opperbeste relatie toe met jezelf, je lichaam en je voedingspatroon! Het leven gooit al genoeg uitdagingen op ons pad!

Intuïtief eten kan een waardevolle aanvulling zijn op de algehele benadering van gezonde voeding tijdens en na de zwangerschap. Wil je graag meer begeleiding, dan help ik je met plezier.


Commentaires


bottom of page