top of page
  • Foto van schrijverCharline

Hoe intuïtief eten je kan helpen tijdens en na je zwangerschap: deel 1


Een lichaam in transformatie... lichaamsbewustzijn helpt je erdoor


10 maanden al, ben ik de trotse mama van mijn kleine meisje. Het is een gekke rollercoaster geweest met zoveel nieuwe dingen die ik heb ontdekt, over een leven als mama en het groeien en bloeien van zo’n klein mensje.
Het is al eventjes geleden dus snel nog een korte inleiding en iets meer context. Ik ben Charline en ik ben een diëtist gespecialiseerd in intuïtief eten, met een grote voorliefde voor een plantaardig voedingspatroon. Mijn eigen moeilijke relatie met eten en mijn lichaam brachten me tot het concept van intuïtief eten. Ik kan eerlijk stellen dat intuïtief eten me enorm geholpen heeft met het herstellen van beide relaties. Dankzij intuïtief eten, zijn voeding en mijn uiterlijk geen dagelijkse strijd meer en is er in mijn hoofd veel meer rust. Vroeger besteedde ik zoveel mentale ruimte aan het me zorgen maken over wat ik ging eten, wat ik had gegeten en wat mijn gewicht en lichaamsvormen waren. Sinds ik de principes van intuïtief eten implementeer, sta ik met veel meer rust en zelfvertrouwen in het leven. Daarnaast hou ik van de term plantaardig. Het kan voor sommigen een no go zijn om plantaardig te gebruiken in plaats van vegan, maar ik werk liever inclusief dan exclusief. Ik ben ook geen perfecte vegan, maar dat komt omdat de principes van intuïtief eten me ervan weerhouden om super strikt te zijn op vlak van mijn voeding. Natuurlijk besef ik dat ik daardoor soms dierenleed niet kan voorkomen, maar ik doe wat mogelijk is voor mij. Ik creëer mijn eigen ‘eet-identiteit’ die op alle vlakken steek houdt voor mij, en daar help ik mensen ook heel graag bij. Iedereen is uniek en het vinden van jouw eigen manier van eten die bij je past en waar je je goed bij voelt, draagt volgens mij bij aan een mooi vol leven.


Vorig jaar, 2022, was het jaar waarin ik zwanger was en een klein mensje ter wereld bracht. Dat ging gepaard met enorm veel vreugde en dankbaarheid. Alles verliep gelukkig goed en ik ben enorm dankbaar dat onze gezondheidszorg zo uitgebreid en ondersteunend is. Een zwangerschap is zo uniek en er kan zoveel gebeuren, maar gelukkig worden we hier goed opgevolgd en dat is heel geruststellend.


Naast het absoluut wonderlijke gegeven dat er een klein mensje in mij groeide, was het des te gekker dat mijn lichaam de ‘bouwplek’ was van die kleine baby. Op meerdere momenten tijdens de zwangerschap groeide het respect, het ontzag en de liefde voor mijn eigen lichaam des te meer. Dankzij intuïtief eten was ik al veel dichter bij mijn eigen lichaam gekomen, maar wat ik zou doormaken tijdens de zwangerschap, daar had ik natuurlijk nog geen ervaring mee.


Zowel innerlijk als uiterlijk gebeurt er zoveel met een zwanger lichaam en natuurlijk hebben we onze eigen persoonlijkheid, maar intuïtief eten kan je zeker op een positieve manier helpen om een zwangerschap goed te beleven. En niet enkel tijdens, maar ook na je zwangerschap. Want die mooie buik die zoveel belooft en bijna automatisch graag wordt gezien tijdens het zwanger zijn, zal misschien niet meer dezelfde benadering krijgen na de bevalling.


Hieronder dus een aantal aspecten waarbij de principes van intuïtief eten hulpvol zijn tijdens en na je zwangerschap. Natuurlijk is iedere ervaring uniek en zal jouw of iemand anders’ ervaring nooit dezelfde zijn. Maar misschien zijn er een aantal zaken die je nu al kunnen helpen of die later van betekenis kunnen zijn. Misschien ben je helemaal nog niet in het stadium van je leven waarin zwanger worden of zijn van toepassing is, maar kan intuïtief eten toch iets verbeteren in je relatie met eten of je lichaam. Of misschien ben je nu ergens in je zwangerschap of in de postpartumperiode en kan je je toch herkennen of geholpen voelen. In ieder geval wens ik je de opperbeste relatie toe met jezelf, je lichaam en je voedingspatroon! Het leven gooit al genoeg uitdagingen op ons pad!Een lichaam in transformatie, maar lichaamsbewustzijn helpt je erdoor


Geen schrik van de weegschaal

Misschien wel het meest tegenstrijdige van de hele zwangerschap is dat je lichaam zo’n transformatie doormaakt terwijl je zwanger bent. Maar niet alleen tijdens, ook erna gebeurt er nog zoveel met je lichaam. Je gaat niet zomaar terug naar het lichaam van ‘ervoor’, en die gedachte kan heel bevrijdend zijn. Want zoveel als je uitkijkt naar het groeien van die buik tijdens je zwangerschap, zoveel kan je misschien ook verwachten dat die buik meteen verdwijnt van zodra je bevallen bent. Voor de meeste vrouwen is dit niet het geval en het kan dan ook goed zijn om die verwachting los te laten.


Intuïtief eten kan de schrik voor je veranderde gewicht wegnemen, omdat je weet dat gewicht niet allesbepalend is en je vertrouwt dat je lichaam doet wat het moet doen. Je kan de optie kiezen om je gewicht niet te volgen als dat voor jou moeilijk is. Maar als je het toch wil weten, zal je het ook makkelijker los kunnen laten. En misschien zullen er nog momenten zijn waarop je het toch moeilijk heb met je veranderende lichaam - die had ik ook zeker - maar je zal het beter kunnen relativeren. En ook na de bevalling kan je je lichaam alle vertrouwen geven dat het zal evolueren zoals het moet. Je lichaam kan wat ‘anders’ en vreemd aanvoelen, en dat is helemaal normaal, je buik is net de warme plek geweest voor je kindje om te groeien en misschien geef je ook borstvoeding, maar ook hier kan je je gedachten positief omvormen. Ik was bijvoorbeeld dankbaar dat ik na de bevalling een zachte, dikkere buik had, want nu had mijn baby een zacht en warm kussentje om tegen te liggen.


Alsmaar groeiende appreciatie voor je lichaam

Los van de transformatie op vlak van gewicht en uiterlijk, kan je lichaam soms ook heel vreemd aanvoelen. Door dat kleine groeiende wezentje in je buik en alle biologische processen die ermee gepaard gaan, treden er misschien sensaties op die je vervreemden van het lichaam dat ik al die jaren als ‘het jouwe’ had beschouwd. Bij mij waren het er alvast een hele resem: een spannende buikvel, het voortdurende gevoel te warm te hebben, de druk op mijn blaas en de vele toiletbezoekjes, een slechter slaappatroon, een veranderend energie gevoel, en na de bevalling, plots een grotere boezem door de borstvoeding, constipatie… Al deze sensaties waren enorm wennen. Het heeft bijna een halfjaar geduurd tot ik het gevoel had ‘mijn lichaam’ terug te hebben en ik kan je niet genoeg vertellen hoeveel deugd dat doet. Het lichaam dat ik voordien zoveel jaren had bevochten en proberen veranderen, voelt nu zo vertrouwd en goed aan. En ik apprecieer en respecteer het nog zoveel meer.


Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap: het hoeft geen uitdaging te zijn

Tijdens de eerste maanden kunnen misselijkheid en vermoeidheid het regelmatig sporten in de weg staan. Maar intuïtief eten leert je om op zoek te gaan naar wat lukt en wat goed voelt. Ik kwam uiteindelijk bij zwemmen terecht en dat lukte tot vlak voor de bevalling.

De adviezen zijn soms verwarrend, dus hier is het belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam en probeert aan te voelen wat voor jou werkt. Sommige vrouwen kunnen hardlopen tot het einde van hun zwangerschap, voor andere is iedere vorm van bewegen uitgesloten. Probeer ook niet meteen volledige nieuwe zaken uit, maar ga voor iets dat bij je past en waarvan je kan genieten. Sowieso is het goed om te blijven bewegen, dat is iets dat intuïtief eten ook duidelijk maakt, onze lichamen houden van beweging, maar vind iets dat goed aanvoelt tijdens jouw zwangerschap en probeer daar regelmatig tijd voor te maken.


Durf om hulp vragen


Je hoeft het niet alleen te doen! De dieetcultuur neemt zo vaak het plezier weg en ook de periode tijdens of na de zwangerschap is hier gevoelig voor. Je hoeft geen extra stress over voeding of je lichaam toe te voegen aan deze intense periode. Nu werken aan het verbeteren van je relatie met voeding en je lichaam kan enkel voordelen bieden voor je toekomst - of die een zwangerschap inhoudt of niet. Door medisch advies dat heel algemeen is en een zee van (soms tegenstrijdige) informatie die op je af kan komen - van familie tot sociale media - kan je misschien het bos door de bomen niet meer zien. Door nu al intuïtief te eten, kan je voorkomen dat je overweldigd wordt en je zwangerschap met meer rust beleven.

Als je dit leest en toch nog diep in dieetcultuur zit, is het zeker niet te laat! Nu is nog steeds een goed moment om meer te leren over intuïtief eten en te leren luisteren naar je lichaam.


Indien je toch het gevoel hebt dat je meer begeleiding kan gebruiken, dan sta ik met plezier voor je klaar. Hier kan je je gratis verkenningsgesprek of eerste consultatie inboeken om te zien of ik iets voor je kan betekenen.
Comments


bottom of page